Bezoek Minister of Industry, Hon. Mr. James Moore

Bezoek van Canadese Minister of Industry, Hon. Mr. James Moore

 

Vele staatshoofden en regeringsleiders zijn in maart aanwezig geweest in Nederland om deel te nemen aan de Nucleair Security Summit (NSS) in den Haag. Iets dat u zeker niet is ontgaan. Zo ook de Prime Minister, Minister of Industry en de Minister of Foreign Affairs van Canada waren hiervoor in Den Haag. Naast dit drukke programma was er toch tijd om de gesneuvelde Canadese landgenoten hier in Nederland te herdenken. Dit gebeurde in Bergen Op Zoom met aanwezigheid van  Minister James Moore, de Canadese Militaire Attaché Col. Janine Knackstedt, haar echtgenoot en enige vertegenwoordigers vanuit de Ambassade. Vanuit de gemeente Bergen Op Zoom waren o.a. aanwezig de Loco Burgemeester en plaatselijk betrokkenen. Ook RCL Branch 005 was uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen met een Colour Party en een kleine delegatie.

bz1

De herdenking vond plaats in de vroege ochtend (08.30 uur) op de Canadese Begraafplaats in Bergen Op Zoom. Vanwege alle verkeersbelemmeringen rond Den Haag, maar ook overvolle agenda was besloten dit op een dergelijk vroeg tijdstip te doen. Het betekende dat voor vele comrades de wekker op zondag 23 maart heel vroeg afging. Ook de lokale harmonie was present om deze unieke gebeurtenis op te luisteren.

bz2

Daarnaast was een Piper (Hans Dubbelaar van de Band of liberation) aanwezig, die een complete Colour Party onder leiding van Sgt At Arms Martin Reelick vanaf de ingang naar het Cross of Sacrifice begeleidde. De Loco Burgemeester opende deze herdenking met een korte speech waarin hij Minister Moore welkom heette en inging op de betekenis van Canadezen en Bergen Op Zoom en de relatie met de begraafplaats. Daarna nam de Colour Party de plaats in achter het Cross of Sacrifice en gaf President Gerard Hendriks een speech waarbij hij de rol aangaf van Branch 005 bij de herdenkingen in Nederland. Maar vooral ook benadrukte hij de missie van RCL Branch 005 en de twee drukke herdenkingsjaren die nu komen, waarbij in 2015 nog eenmaal alle bevrijders worden uitgenodigd in Nederland om het laatste kroonjaar te vieren.

bz3

Vervolgens werd een krans gelegd door Minister James Moore. Het Canadese Volkslied werd gespeeld door de harmonie en aansluitend ging de Minister de graven langs, waarbij hij op de graven van gesneuvelden uit British Columbia een poppy legde. (De Minister komt zelf ook uit BC). Tijdens de gang langs de graven werd er door Piper Hans Dubbelaar op zijn bagpipe muziek ten gehore gebracht. De Minister was erg onder de indruk en gaf ieder lid van de Colour Party bij het afscheid een stevige hand als dank voor deze indrukwekkende herdenking. Nadat de Minister weer was vertrokken werd het gehele gezelschap uitgenodigd door Paul Versijp en zijn echtgenote om op de Canadalaan koffie te drinken en de traditionele Brabantse worstenbroodjes te eten.

bz4

De gehele Canadalaan was weer omgetoverd in een Canadese bevrijdingsstraat. Overal hingen de Canadese vlaggen uit. En bij het huis van Paul Versijp was een grote partytent geplaatst. Gelukkig maar, want tijdens de herdenking was er een klein zonnetje, maar tijdens de koffie kwam de regen met bakken uit de lucht. De harmonie kwam nog langs met een serenade en het was ondanks de regen een geweldige sfeer en goed toeven.

bz5

Aan het einde van dit samenzijn verraste de Mil. Attaché Col Knackstedt een aantal medewerkers die hadden meegewerkt aan het tot stand komen van deze herdenking. Ze overhandigde de Loco Burgemeester en enige vertegenwoordigers van de gemeente Bergen op Zoom een “Militair Attaché Coin”. Ook de deelnemers van de Colour Party kregen deze “Coin” overhandigd. Vooral de militairen onder de lezers zullen dit gebaar herkennen en waarderen. Het einde van een indrukwekkende maar ook heel vermakelijke ochtend.

Bezoek ook het foto album (link)