Battlefield Tour en 100 jaar Vimy

In het weekend van 8 en 9 april jl. heeft een groep van 29 RCL005-comrades met partners of vrienden een Battlefield Tour gemaakt in de omgeving van Ieper en heeft deelgenomen aan de herdenking van 100 jaar Slag bij Vimy Ridge.

8 april Battlefield Tour en “Last Post” Menen-Poort in Ieper  

Met een bus van Van der Valk Tours vertrok iedereen vanaf 3 locaties in Nederland naar Ieper in België. Daar werd een korte pauze gehouden, waarbij iedereen de indrukwekkende binnenstad van Ieper kon bekijken, alvorens werd gestart met een Battlefield Tour langs de route die de Canadezen ook hebben gevolgd in de Eerste Wereld Oorlog.

 

Hierbij werd er gestopt op een aantal plaatsen zoals, Essex Farm, waar het herdenkingsteken van John McCrae staat, Het Canadese herdenkingsmonument bij St. Juliaan, de Tyne Cot begraafplaats, de grootste oorlogsbegraafplaats van de Common Wealth in de wereld en uiteraard het Passchendaele museum. Het weer was fantastisch en het gezelschap liet zich geïnteresseerd voorlichten door onze Tour Guide Berry Swarthoff, die voor de gelegenheid een uitgebreid tourboek had vervaardigd en ook een prima lunchpakket voor deze dag had verzorgd. Het tourboek kunt u bekijken via deze link. (tourboek ).

De tour eindigde bij Taveerne “De Dreve” in Polygoon Wood van Johan van de Walle. Daar werd het Tommy Tucker buffet gegeten, een gerecht van aardappel, kool, ui, saucijs en speklap, zoals dat ook in de Great War werd gegeten door de troepen. Het bijgeschonken Belgisch bier was gelukkig niet uit die tijd.

     

Johan vertelde over de gebeurtenissen in de oorlog, maar vooral over zijn grote passie het uitgraven van de loopgraven. Hij vertelde uitvoerig dat hij daarbij de lichamen had gevonden van twee broers, die gemummificeerd en nog in goede staat waren. Er was enige haast geboden omdat de leden van de RCL005 Colour Party moesten deelnemen aan de “Last Post” ceremonie bij de Menen-poort in Ieper om 20.00 uur.

Er werd door de President van RCL005 tezamen met de Canadese Ambassadeur in Nederland en haar man tevens een krans gelegd onder de poort. Het was weer een indrukwekkende ceremonie met deze keer natuurlijk de vele Canadezen, die ook de herdenking in Vimy zouden gaan bijwonen. Deze Colour Party was de vuurdoop voor comrade Gerda Meijerink, die prima met de groep kon meekomen voor de eerste keer.

Na afloop van de ceremonie vertrok het gezelschap naar het hotel in Lille. Daar werd nog even nagepraat en een drankje gedronken, om vervolgens de slaap te vatten voor de enerverende dag van morgen.

9 april Herdenking 100 jaar Slag bij Vimy Ridge

Vroeg in de morgen, na een goed ontbijt (zeker voor Franse begrippen) en voorzien van een lunchpakket om de dag door te komen, vertrok de bus vanuit het hotel naar Vimy. Niet zo’n lange rit, maar in Vimy zou het blijken een drukte van belang te zijn. De verwachting was dat er rond de 25.000 mensen voor de ceremonie hadden ingeschreven.

De Colour Party, of wel voor deze keer vlaggendragers genoemd, moesten zich verzamelen in een sporthal in het dorp, waar ook de andere speciale genodigden zouden aankomen. Dat zou betekenen dat onze groep in 2 delen gesplitst moest worden, maar na wat onderhandelen en de hulp van onze Franstalige comrade Wayne Healey de gehele groep toegelaten tot de ontvangsthal en kon meerijden met de gereedstaande bussen. In de hal werd iedereen uitstekend voorzien van een hapje en een drankje en kon ook even met de vele genodigden praten over het evenement in Vimy.
       

Het duurde even voordat iedereen er was en ook alle veiligheidscontroles waren afgehandeld, maar uiteindelijk kwam iedereen veilig aan op het ceremonie terrein, waar al duizenden mensen in de volle zon stonden te genieten van de omgeving. De Colour Party van RCL005+een comrade van onze Zone, Dan Saulnier, werd aangevuld met een aantal Franse vlaggendragers. Martin Reelick presenteerde zich uitstekend als Sgt at Arms en wij allen marcheerden, begeleid door leden van de medische hulptroepen van het Canadese leger, naar een plaats ter zijde van het bijzondere monument van Vimy. Daar heeft de groep gedurende de 2 ½ uur durende ceremonie op een uitstekende wijze acte de présence gegeven.
Intussen hadden de andere leden van de groep een plaats toegewezen gekregen in het VIP gedeelte van de genodigden. Daar hadden zij een prima uitzicht op het podium en de omgeving. De ceremonie was indrukwekkend met een fly by van oude Eerste Wereld Oorlog vliegtuigen en ook moderne toestellen. Er was muziek en dans en ook veel aandacht van de inheemse Canadese bevolking, waar ook vele leden van zijn gestorven gedurende de gevechten in de oorlog.

 

Er waren een aantal speeches van gasten waaronder Prins Charles, Prins William en Prins Harry uit de UK, de Gouverneur-General van Canada David Johnston, Prime Minister Justin Trudeau en de Franse President Francois Hollande. Het evenement was omgeven met trots, eer en waardigheid door het gehele publiek. Een bijzondere dag!

Na de ceremonie koste het enige tijd om alle 25.000 mensen met het busvervoer weer naar de “bewoonde wereld” te vervoeren, maar de groep van RCL had daar bij enig geluk en kon daarna naar huis vertrekken. Onderweg werd in België het diner gebruikt, waarbij onze President Gerard Hendriks het weekend nog even na sprak en iedereen bedankte voor zijn bijdrage in het bijzonder het organiserende comité.

 

De vele foto’s van deze twee dagen zullen binnenkort op de website worden geplaatst onder de kop foto albums. Wilt u de ceremonie in Vimy een keer zien dan kunt u die vinden op Youtube:

(gehele versie 4 uur) of (korte versie 6 min).

 

Bekijk dan ons foto album op Foto album 2017